Pączki z czekoladą


Myślę, że tłusty czwartek  to jeden z najcudowniejszych dni w roku, więc przygotowania zaczynam już teraz. Przygotowuje kilka rodzajów pączków abyście mogli wybrać przepis, który najbardziej Wam się spodoba. Jako pierwsze moje ukochane pączki z czekoladą, zdecydowałam się podać je z lukrem i prażonymi orzachami. Są naprawdę przepyszne. Polecam.

Składniki :


30 g drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
5 szklanek mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 jajka
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki roztopionego masła

100 g mlecznej czekolady
30 g gorzkiej czekolady
200 g śmietany 36 %

olej do smażenia

Dodatkowo :


8 łyżek cukru pudru
2 łyżki mleka
orzechy laskowe

Mieszamy drożdże i łyżeczkę cukru z ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy rozbite jajka, rozczyn, mleko i mieszamy łyżką. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką i partiami dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i przykryte ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy je na 24 części, formujemy kule, układamy na powierzchni posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną i gorzką czekoladę. Gdy będzie już płynna łączymy ze śmietaną i odstawiamy.

Wyrośnięte pączki smażymy w głębokim oleju. Gdy lekko przestygną nadziewamy czekoladą za pomocą specjalnej końcówki do rękawa cukierniczego. Dekorujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru oraz pokrojonymi, uprażonym orzechami

A tak wyglądają w środku 

5 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie i baaardzo pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wypełnione nadzieniem! Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :) I ta czekolada w środku... mniam! A można pączki zlepić od razu z czekoladą w środku, zamiast nadziewać je już po usmażeniu, czy wtedy nie wyjdą? ;) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam napełniać ich czekoladą przed smażeniem, ale istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie dopieką się w środku :( chyba bezpieczniej jednak po upieczeniu. Również pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki za szybką odpowiedź :) W takim razie nie będę ryzykować i zrobię dokładnie według przepisu ;)

      Usuń