Kapuśniaczki drożdżowe



Ciasto drożdżowe :


40 g drożdży 
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki
sól  
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
120 g masła

Farsz :


500 g kiszonej kapusty
1 szklanka suszonych grzybów
1/2 cebuli
sól i pieprz


Dodatkowo :


białko
siemię lniane

Grzyby wrzucamy do wody i odstawiamy  na 1 i 1/2 godziny (lub dłużej). Następnie gotujemy przez około 1/2 godziny i drobno kroimy. 
Moczymy kapustę, odciskamy, a następnie gotujemy ją do momentu, aż będzie miękka i odcedzamy.
Ostudzoną kapustę i grzyby łączymy, do smaku dodajemy pokrojona w kostkę, zeszkloną cebulkę, sól i pieprz.

Przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy z cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 min. 
Do miski wsypujemy mąkę i odrobinę soli. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, następnie śmietanę i wyrabiamy ciasto. Na końcu partiami dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Przykryte odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół. Pierwszą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15 x 45 cm. Na środku układamy farsz. Zawijamy oba brzegi. I kroimy tę "roladę" na siedem małych kapuśniaczków. Tak samo z drugą częścią.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy ziarenkami siemienia lnianego.

Pieczemy w 180° C przez 18- 20 minut.

1 komentarz: