Muffinki czekoladowo - bananowe


Proste, klasyczne, wspaniałe. Niezwykle puszyste i wilgotne poprzez dodatek maślanki i dużej ilości masła. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki :


260 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
1 jajko
140 g cukru
200 g miękkiego masła
1 szklanka maślanki
2 dojrzałe banany

Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy do naczynia.
Miksujemy jajko z cukrem, po chwili dodajemy masło i na niskich obrotach miksera doprowadzamy do jednolitej konsystencji.
Wyłączamy mikser. Dalej mieszamy dużą łyżką lub trzepaczką. Dodajemy maślankę, delikatnie mieszamy. Banany obieramy kroimy i blendujemy na gładki mus. Od razu dodajemy do ciasta i mieszamy na końcu partiami dodajemy suche składniki i powoli mieszamy. Papilotki wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 ° C. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy w formie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz