Tarta jogurtowo - serowa z jagodami


Kruche ciasto :


1 szklanka mąki pszennej
1/3 kostki masła
1/2 łyżki śmietany
1 żółtko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowo- serowa :


250 g śmietankowego twarogu(dwukrotnie zmielonego)
250 jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo :


białko do posmarowania ciasta
świeże jagody

Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki razem siekamy na stolnicy i szybko zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem a powierzchnie ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.Wyjmujemy z piekarnika  i odstawiamy do ostygnięcia. Nie wyjmujemy z formy.

Czas na masę. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami wrzątku, mieszamy, aż dokładnie się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy wraz z jogurtem na gładką masę, następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Na koniec dodajemy ostygniętą żelatynę i dokładnie łączymy.

Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki na około 5 minut. Po tym czasie możemy ozdobić ciasto jagodami. Z powrotem wstawiamy do lodówki i chłodzimy, aż masa ładnie się zsiądzie.

1 komentarz: