Kruche ciasto :
1 szklanka mąki pszennej
1/3 kostki masła
1/2 łyżki śmietany
1 żółtko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo- serowa :
250 g śmietankowego twarogu(dwukrotnie zmielonego)
250 jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo :
białko do posmarowania ciasta
świeże jagody
Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki razem siekamy na stolnicy i szybko zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem a powierzchnie ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Nie wyjmujemy z formy.
Czas na masę. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami wrzątku, mieszamy, aż dokładnie się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy wraz z jogurtem na gładką masę, następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Na koniec dodajemy ostygniętą żelatynę i dokładnie łączymy.
Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki na około 5 minut. Po tym czasie możemy ozdobić ciasto jagodami. Z powrotem wstawiamy do lodówki i chłodzimy, aż masa ładnie się zsiądzie.
Z jagódkami i twarożkiem zawsze ;D
OdpowiedzUsuń