Wspominałam już kiedyś, że dynia jest niesamowita w każdym wydaniu i dziś znów to powiem. Jest niezwykle uniwersalna, pasuje do każdej kuchni i każdego rodzaju potrawy. Z indyjskimi przyprawami smakuje po prostu idealnie.
Składniki :
1 kg miąższu z dyni
1 podwójna pierś z kurczaka
1szalotka
1-2 ząbki czosnku
chili w płatkach
kurkuma
papryka słodka mielona
imbir
cynamon
kardamon
kmin rzymski
sól
olej do podsmażania
świeża pietruszka lub kolendra
Na dnie garnka podsmażamy na oleju pokrojoną szalotkę, gdy zacznie się szklić dorzucamy pokrojony w kostkę miąższ dyni i podsmażamy. Kiedy zacznie się rumienić do garnka dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy dosłownie chwilkę, a gdy tylko odda aromat całość zalewamy wrzątkiem, tak aby cała dynia była w nim zanurzona. Doprawiamy solą i płatkami chili.Gotujemy do momentu, aż dyna będzie miękka. Po tym czasie blendujemy całość, na gładki sos.
Kurczaka kroimy w nieduże cząstki. Jeśli chodzi o mieszankę przypraw to myślę, że proporcje zależą od indywidualnych upodobań. Ja użyłam najwięcej kurkumy i papryki słodkiej mielonej, trochę mniej kminu rzymskiego i dosłownie po odrobinie cynamonu imbiru i kardamonu. Nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, ponieważ wyglądało to tak, że dodawałam coś, następnie wąchałam i znów coś dosypywałam żeby uzyskać pożądany aromat i wam również polecam tę metodę. W wypadku, gdy któraś z przypraw nie jest mielona, musicie oczywiście rozetrzeć ją w moździerzu lub każdym innym sposobem :)
Pokrojonego kurczaka, w misce łączymy z odrobiną oleju i mieszanką przypraw. Odstawiamy na chwilę.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka na niewielkiej ilości oleju. Starajmy się nie przeciągać czasu smażenia, żeby kurczak nie był suchy. Gdy tylko dojdzie, dodajemy do patelni przygotowany wcześniej sos dyniowy i podgrzewamy razem przez kilka minut. Podajemy z ryżem posypane świeżą pietruszką lub kolendrą.
Smacznie i świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń