Składniki :
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
30 g cukru
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
1 jajko
Dodatkowo :
olej do smażenia
lukier (1 szklanka cukru pudru połączona z 4 łyżkami mleka)
Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy suche drożdże, cukier oraz sól i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy z mąką. Nie wyrabiamy ciasta..
Masło powinno być cały czas widoczne w postaci plasterków, oprószone w
mące. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, mieszamy do połączenia w kulę
(nie wyrabiamy, masło nie powinno zespolić się z ciastem). Przykrywamy folią
spożywczą, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko
podsypując mąką. Następnie składamy w ten sposób :
Cały proces wałkowania i składania
powtarzamy 4-6 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto
owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na duży prostokąt. Tniemy na cienkie paski, w których środku wycinamy dziurę (ja robiłam to nożem do pizzy), następnie zawijamy 2-3 razy jak papierek od cukierka. (zrobiłam to trochę inaczej niż na filmie)
Zawinięte yum yumsy przykryte papierowym ręcznikiem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do
złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym i ciepłe dekorujemy lukrem.
Załączam filmik autora przepisu, na pewno będzie łatwiej :)
Załączam filmik autora przepisu, na pewno będzie łatwiej :)
Pyszne !.
OdpowiedzUsuńfajny przepis i super, że sa fotki z wykonania
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiam się co by tutaj na tłusty czwartek zdziałać, to wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
U mnie też yum yumsy! Ale Twoje wyglądają bardzo profesjonalnie :)!
OdpowiedzUsuń