Yum Yums


Tłusty czwartek coraz bliżej. Dzisiaj przepis na szkockie smakołyki, których nazwa jest niesamowicie zachęcająca i smakowita - Yum Yums.  Są niesamowite, lekkie i cudownie maślane. Autorem najprostszego i chyba najpopularniejszego przepisu w sieci jest James Morton i właśnie z tego przepisu skorzystałam.

Składniki :


500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
30 g cukru
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
 1 jajko

Dodatkowo :


olej do smażenia
lukier (1 szklanka cukru pudru połączona z 4 łyżkami mleka)

Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy suche drożdże, cukier oraz sól i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy z mąką. Nie wyrabiamy ciasta.. Masło powinno być cały czas widoczne w postaci plasterków, oprószone w mące. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, mieszamy do połączenia w kulę (nie wyrabiamy, masło nie powinno zespolić się z ciastem). Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypując mąką. Następnie składamy w ten sposób :



Cały proces wałkowania i składania powtarzamy 4-6  razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na duży prostokąt. Tniemy na cienkie paski, w których środku wycinamy dziurę (ja robiłam to nożem do pizzy), następnie zawijamy 2-3 razy jak papierek od cukierka. (zrobiłam to trochę inaczej niż na filmie)


Zawinięte yum yumsy przykryte papierowym ręcznikiem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym i ciepłe dekorujemy lukrem.

Załączam filmik autora przepisu, na pewno będzie łatwiej :)


4 komentarze:

  1. fajny przepis i super, że sa fotki z wykonania

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zastanawiam się co by tutaj na tłusty czwartek zdziałać, to wygląda obłędnie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też yum yumsy! Ale Twoje wyglądają bardzo profesjonalnie :)!

    OdpowiedzUsuń