Te urocze, drożdżowe poduszeczki to francuska propozycja na tłusty czwartek. Beignets zostały rozsławione przez "Cafe Du Monde"- cieszą się niesamowitą popularnością i stały się wizytówką tej kawiarni.
Są bardzo proste do wykonania, przepyszne, lekkie, z delikatnym cytrynowym aromatem. Polecam ten przepis osobom niedoświadczonym w robieniu ciasta drożdżowego, to nie może się nie udać.
Składniki :
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła w temp. pokojowej
Do dużej miski wsypujemy drożdże oraz cukier i łączymy z ciepłą wodą. Pozostawiamy na około 6 minut. Po tym czasie dodajemy sól, skórkę z cytryny, gałkę, jajko oraz mleko i mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia składników. Dodajemy mąkę, początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi gładkie ciasto, na koniec dodajemy masło i łączymy z ciastem.
Wkładamy do miski wysmarowanej tłuszczem roślinnym i przykryte folią pozostawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie na pokrytej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 0,7 cm i kroimy w kwadraty o boku około 5- 6 cm.
Układamy na papierze do pieczenia lub na powierzchni posypanej mąką i przykryte papierowym ręcznikiem pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam z dżemem morelowym :)
Bon Appetit !
Dobry pomysł na tłusty czwartek, zamiast tradycyjnych pączków, faworków i churros
OdpowiedzUsuńBardzo fajna odmiana dla zwykłych pączków, wyglądają pięknie
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Bardzo zachęcające, zarówno do zjedzenia jak i upieczenia :) zamierzam je niedługo zrobić.
OdpowiedzUsuń