Drożdżówki z rabarbarem


Po bardzo długiej przerwie, wielki powrót z wiosennymi przepisami. Na pierwszy ogień wyjątkowy  smak z dzieciństwa - rabarbar. Kwaśny przysmak świetnie komponuje się ze słodką kruszonką. Prawdziwe łasuchy powinny opruszyć te drożdżówki dodatkowo cukrem pudrem.

Uwielbiam rozpieszczać moich bliskich takimi przysmakami :)

Składniki na ciasto:


3 i 1/4 szklanki mąki
8 g suchych drożdży
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła

Nadzienie :


9 lasek rabarbaru
1/2 szklanki cukru

Kruszonka :


1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
60 g masła

Mąkę łączymy w dużej misce z pozostałymi suchymi składnikami : drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy jajka oraz mleko i mieszamy ciasto łyżką do połączenia wszystkich składników. Teraz dodając partiami masło wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie jednolite i błyszczące. Przekładamy do miski, której spód posypujemy mąką i przykryte czystą ściereczką odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Czas na  rabarbar. Dokładnie myjemy go i kroimy w plasterki (bez obierania). Wrzucamy na patelnie, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, pozostawiamy całość na niedużym ogniu na około 20 minut. Nie mieszamy, aby rabarbar się nie pozgniatał i nie stracił ładnego kształtu. Wystarczy, że będziemy od czasu do czasu  potrząsać patelnią. 
Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy kruszonkę. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy kilka minut na najniższych obrotach. Możemy również wyrobić ją pomiędzy palcami. 

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je z miski na posypaną mąką powierzchnię. Następnie dzielimy na 12 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Teraz na środku każdej bułeczki "robimy miejsce" dla rabarbaru. Można zrobić to mocno odciskając dno szklanki lub po prostu palcami. W każdym razie potrzebny nam dołeczek na rabarbarowe nadzienie.

Rabarbar rozkładamy w przygotowanych wcześniej dołeczkach. Brzegi bułeczek możemy dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem (kruszonka będzie lepiej się trzymać). Na koniec każdą drożdżówkę obficie posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż będą miały rumiany kolor i przypieką się od spodu. Nie jestem w stanie powiedzieć jak długo muszą się piec, ponieważ zapomniałam spojrzeć na zegarek. Ale ja tak właśnie gotuję :).

2 komentarze: