Pstrąg łososiowy w białym winie z pomidorkami i rozmarynem


Tak przygotowaną rybkę jadłam u mojej kochanej cioci we Włoszech. Jak zawsze w kuchni włoskiej : kilka bardzo prostych składników, które połączone razem robią niezwykłe wrażenie i dają cudowny aromat. 

Składniki :


pstrąg łososiowy (filet lub cała rybka)
ząbek czosnku
kilka pomidorków cherry
białe wino
świeży rozmaryn
sól
oliwa z oliwek

Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy ząbek czosnku, gdy odda aromat zdejmujemy go z patelni. Układamy na niej pstrąga i dorzucamy przekrojone na pół, pozbawione pestek pomidorki. Gdy ryba lekko się przyrumieni, przewracamy ją na drugą stronę. Na patelnię dorzucamy rozmaryn.Całość podlewamy niewielką ilością białego wina. Doprawiamy solą. Dusimy razem kilka minut pod przykryciem, aż ryba będzie gotowa. Jeżeli sos szybko odparuje, możemy podlać całość wodą.

W przypadku filetów, po usmażeniu pozbawiamy rybę skóry. Jeżeli smażyliście całą rybę, najlepiej będzie, jeżeli zdejmiecie skórkę i pozbawione ości kawałki ryby wrzucicie do powstałego winnego sosu.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mmm, smakowite danie, poczęstowałabym się taką rybką :)

    OdpowiedzUsuń