Tarta z pomidorami


Kruchy spód :


270 g mąki
125 g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
 sól

Nadzienie :

oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 kg świeżych pomidorów
sól
1 łyżeczka 
zioła prowansalskie
150 g sera cheddar 
świeży tymianek


Mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owinięte w folie wkładamy na godzinę do lodówki. 
Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy natłuszczoną formę do tary.
Nakłuwamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.

Pomidory sparzamy kroimy na grubsze plastry. Na niedużej ilości oliwy podsmażamy czosnek. Gdy odda aromat zdejmujemy go  patelni i wrzucamy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi, dusimy około 20 minut, aż pomidory ładnie odparują. Podduszone pomidory wykładamy na podpieczony spód, posypujemy starty serem cheddar. Możemy też na wierzchu poukładać plastry świeżego pomidora. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy świeżym tymiankiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz