Tort kawowy


Lekki, świeży, wilgotny, pulchny ...idealny. Robiłam ten tort kilkukrotnie i nie znalazła się jeszcze osoba, która by się w nim nie zakochała. 
Cały smak tortu nadaje kremowy likier kawowy, którym nasączam biszkopty. Ten, którego ja używam rodzice przywożą mi ze swoich podróży do Czech. W Polsce można znaleźć super zamienniki. Chętnym zdradzę szczegóły. Piszcie na maila ;)

W związku z tym, że mam problemy z równym krojeniem biszkoptów, piekę 3 - każdy oddzielnie. Są dosyć cienkie więc szybko idzie.

Proporcje na 1 biszkopt :


3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki kakao + mąką (tyle, żeby razem z kakao stanowiły 1/2 szklanki)


Śmietankowy krem z mascarpone :


600 ml śmietanki 30 %
500 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru

Do nasączenia biszkoptów :


mocna, gorzka kawa
kremowy likier kawowy

Najpierw biszkopty. Spokojnie. Prosta sprawa :)
Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera umieszczamy białka. Ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy, zacznie się robić jasna piana, partiami dodajemy cukier i ubijamy, aż całość będzie sztywna. W międzyczasie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet. Mieszamy, aż zamieni się w żółtą piankę. Zmniejszamy obroty miksera na minimum i porcjami dodajemy żółtka. Następnie dodajemy olej.
Wyłączamy mikser. Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie mieszamy. Najlepiej trzepaczką. Przelewamy do okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka - około 15-17 min.
I tak x3 :)

Gdy wszystkie biszkopty już upieczone i ostudzone, możemy przygotować krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz mascarpone. Ubijamy na najwyższych obrotach 1-2 minuty, aż krem zgęstnieje. Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilkę do połączenia składników.

Teraz najlepsza zabawa -składanie tortu. To może śmieszne, że tak dokładnie to liczę, ale wtedy tort wychodzi idealny i jest równomiernie nawilżony. Każdy biszkopt nasączamy 15 łyżkami mocnej kawy oraz 5 łyżkami likieru. Na pierwszy nasączony biszkopt nakładamy 1/4 kremu, przykrywamy drugim, ponownie nasączamy. Teraz znów 1/4 kremu. Znowu biszkopt, znów nasączamy. Pozostałą połową kremu pokrywamy wierzch oraz boki tortu. Wygładzamy lub robimy wzorki na kremie. Przed podaniem najlepiej schłodzić 1 noc w lodówce :)

1 komentarz: