Mazurek z białą czekoladą i migdałami


Jak na pierwszy mazurek w życiu poszło naprawdę fajnie. Przepis na kruche ciasto z zeszytu po babci. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że nie ma lepszych źródeł przepisów od takich pisanych ręcznie i zbieranych przez lata zapisek.

Kruche ciasto :


250 g mąki
125 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 żółtka 
3 łyżki wódki

Dekoracja :


cukier puder
100 g białej czekolady
50 g masła
płatki migdałów

Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kształt jajka wraz z poziomymi paskami (lub innymi wzorami; według uznania). Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika całość posypujemy cukrem pudrem. Musimy zrobić to, gdy mazurek jest jeszcze ciepły żeby cukier ładnie się trzymał.

W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy pokruszoną czekoladę wraz z masłem. Tak przygotowaną czekoladą wypełniamy przestrzenie między paskami i dekorujemy migdałami.


1 komentarz: