Penne z łososiem i mascarpone


Niezwykle prosty w przygotowaniu, szybki i zachwycający makaron. Zrobisz go w 15 minut, a smakiem przewyższy niektóre bardzo wymagające i pracochłonne dania.


Składniki na 4 osoby :


150 g wędzonego łososia
250 g mascarpone
1/2 cytryny
sól i pieprz 
oliwa z oliwek
świeży koperek lub natka pietruszki
około 50 g parmezanu
400 g penne

W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.
Podczas, gdy makaron się gotuje, na niedużej ilości oliwy z oliwek podsmażamy pokrojonego łososia. Gdy ładnie się zrumieni zmniejszamy gaz i na patelnię dodajemy mascarpone. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, parmezan, posiekany koperek, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę.
Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z sosem na patelni.
I już! Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz