Klopsiki w sosie koperkowym




Niby zwykły przepis i niby wszyscy tak robią, a jednak nie zawsze wychodzi, aż tak idealnie. Na co zwrócić uwagę przede wszystkim - dobre mięso najlepiej z jakiegoś sprawdzonego miejsca, ważne żeby nie było zbyt suche jeśli ma dużo tłuszczu to w wypadku tego dania bardzo dobrze. 
Aby pulpeciki były miękkie i puszyste to trzeba to mięso bardzo dobrze wyrobić. Odrobina masła doda mu jeszcze soczystości. Według mnie na ich smak i delikatność wpływa to, że są niedużych rozmiarów. Do sosu śmietana dobrej jakości i nie może się nie udać!

Proporcje na duży obiad :)

1 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
1 bułka, najlepiej wysuszona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka bułki tartej + więcej do obtoczenia pulpetów
sól, pieprz, pieprz ziołowy
olej do smażenia
300 g dobrej śmietany 18 %
200 ml wody lub bulionu
pęczek świeżego koperku

Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Następnie na niewielkim ogniu szklimy ją na patelni i odstawiamy. Bułkę w miseczce zalewamy wodą lub mlekiem (ja robię pół na pół) i odstawiamy żeby zmiękła. 
W dużej misce łączymy mięso z jajkiem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, miękkie masło, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Następnie dodajemy przestygniętą cebulkę, i dokładnie odciśniętą z płynu bułkę. 
Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią przez kilka minut, gdy wszystko będzie gładkie formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kuleczki. Na koniec każdą obtaczamy w bułce tartej. Na dużą patelnie nalewamy cienką warstwę oleju, gdy będzie rozgrzany układamy na nim pulpeciki (jeśli się nie zmieszczą dzielimy na dwie tury) Obsmażamy z obu stron na złoty kolor, ja robię to na małym ogniu wtedy nie przypalają się, a są gotowe w środku. W międzyczasie w innym naczyniu do śmietany wlewamy niedużym strumieniem gorącą wodę lub bulion cały czas mieszając. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy na patelnie z gotowymi klopsikami i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, dodajemy świeży posiekany koperek. Potrząsamy patelnią żeby sos wymieszał się z przyprawami. Smacznego.




1 komentarz:

  1. The Lucky 8 Casino - Mapyro
    Find 계룡 출장마사지 the location of The Lucky 8 Casino in Biloxi, MS. Complete casino information including address, telephone number, map, gaming tables, slots,  포항 출장샵 Rating: 5 · 양주 출장샵 ‎1 vote · ‎Price range: $ (Based on Average Nightly Rates for 양주 출장마사지 a Standard Room from our Partners)Which popular attractions are close to The Lucky 8 Casino?What are 경상남도 출장마사지 some of the property amenities at The Lucky 8 Casino?

    OdpowiedzUsuń