Bruschetta z truskawami


Alternatywna wersja tradycyjnego włoskiego dania, które zaskakuje swoją prostotą, a połączenie truskawek i bazylii jest naprawdę ciekawe i warte polecenia. 
W tym przepisie nie podaje dokładnych proporcji, każdy powinien przygotowywać tę przekąskę dobierając ilość poszczególnych składników według własnego uznania.

Składniki:


ciabatta lub inne pieczywo
świeże truskawki
sok wyciśnięty z pomarańczy
cukier puder
świeże liście bazylii

Pokrojone pieczywo lekko podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku. Umyte i pokrojone truskawki skrapiamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy posiekane listki bazylii. Tak przygotowane truskawki układamy na pieczywie. Ewentualnie przed ułożeniem truskawek można posmarować przypieczone grzanki odrobiną serka mascarpone wymieszanego wcześniej z cukrem pudrem.
Smacznego :)


1 komentarz: