Chińskie pierożki wonton


Po raz pierwszy prześliczne chińskie pierożki zobaczyłam w niezwykłym filmie animowanym, który z resztą zdarza mi się oglądać do tej pory - Kung Fu Panda. Dla miłośnika jedzenia o imieniu Po motywacją do nauki kung fu była nagroda właśnie w postaci pierożków.
Jeśli ich spróbujecie to jestem pewna, że również będziecie w stanie zrobić dla nich wszystko :)

Składniki na ciasto :


3 szklanki mąki
2 małe jajka
około 2/3 szklanki wody
1/3 łyżeczki soli

Nadzienie :


60 dag mielonego mięsa z szynki wieprzowej
2-3 łyżki sosu sojowego
pęczek szczypiorku
sól 
biały pieprz

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski.  Mieszamy jajka z wodą oraz solą i łączymy z mąką. Przez kilka minut zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na chwilę.
Czas na nadzienie. Mięso mieszamy z sosem sojowym, pieprzem i solą. Drobno siekamy szczypiorek, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy. 
Część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy. Reszta zostaje pod przykryciem, aby ciasto nie obeschło. 
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła o średnicy około 7-8 cm. Wypełniamy odrobiną farszu, brzegi ciasta zwilżamy niewielka ilością wody i lepimy zgrabne "sakiewki". 
Gotowe wontony układamy w naczyniu do gotowania na parze (na kawałku papieru do pieczenia).
Gotujemy przez około 12 minut i od razu podajemy. Najlepiej z dodatkiem ulubionego chińskiego sosu.

Można też przygotować je na inny sposób - równie dobry, a według niektórych nawet lepszy. Ulepione pierożki zamiast gotować na parze można usmażyć na głębokim oleju. Warto wypróbować również tę metodę.

8 komentarzy:

  1. Oj tak. Te małe chińskie pierożki są warte grzechu. Twoje wyglądają cudownie zgrabnie i apetycznie!
    Nie mogę jednak nie wspomnieć o tych, które zdarzyło mi się jeść ostatnio. Najlepsze pierożki na świecie! ich wykonanie mnie przeraża, bo oprócz mięsa mają w środku.... łyżkę rosołu! Ale są warte całego tego zachodu, więc na pewno się podejmę w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do ciasta nie dodaje sie jajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie przepisy, które ja znam są z jajkiem

      Usuń
  3. Wontony robi się z mąki pszennej z dodatkiem mąki ryżowej. Potrzebują tylko wrzątku i odrobiny soli, a ciasto jest tak elastyczne że nie ma możliwości przerwania go nawet gdy jest bardzo cienko rozwałkowane

    OdpowiedzUsuń
  4. I wydaje mi się ze jednak w kung fu panda są bułeczki bao :) a nawet jeśli nie to są równie cudowne jak dim sum czy won ton a jeszcze jak w środku jest nadzienie z wieprzowiny to wogole niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydają się proste do zrobienia :) Póki co jadłam je zawsze z bulionem w Udon Noodle Bar - moje ulubione danie, a sympatyczny pan kucharz lepi je tam na oczach gości :) ale może czas spróbować ulepić je samodzielnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, też tam jadam dim sumy i inne azjatyckie dania, autentyczna kuchnia!

      Usuń
  6. Ciasto z tego przepisu wyszło bardzo kleiste i musiałam dodać mąki farsz niezły

    OdpowiedzUsuń