Soupe à l'oignon (Zupa cebulowa)


W kuchni francuskiej raczej nie królują zupy i Francuzi nie jadają ich  na co dzień. Jednak jest ta jedna najbardziej znana we Francji i na całym świecie - zupa cebulowa.

Składniki :


1 kg cebuli
3 łyżki masła
200 ml białego wina
1 litr bulionu wołowego
tymianek
sól i pieprz
1  bagietka
do posypania ser gruyère

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na złoty kolor na maśle.(Ważne żeby nie przypalić cebuli, bo zupa będzie gorzka.) Przyrumienioną cebulę podlewamy winem i dusimy przez chwilkę. Dodajemy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Bagietkę kroimy na cienkie kromeczki, układamy na ruszcie w piekarniku i podpiekamy je 5 -10 minut w 180°C.
Przelewamy zupę do kokilki, na wierzchu kładziemy podpieczone kromki bagietki, posypujemy startym serem i zapiekaj jeszcze chwilę w piekarniku, aby ser się stopił.

1 komentarz: