Syrop dyniowy


Ten syrop to idealny dodatek do naleśników, ciast i innych deserów. Jednak najlepszy jest do kawy i przepis na nią już niedługo.

Składniki :


300 g miąższu z dyni
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Dynie kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 170°C pieczemy przez około 35-40 minut (w między czasie przewracamy kawałki dyni, aby nie przypiekły się za bardzo z jednej strony).
W rondelku rozpuszczamy cukier w 2 szklance wody. Dodajemy dynię i przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy resztę wody i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Tak przygotowany syrop przecedzamy przez gęste sitko, aby pozostał nam tylko cudowny, złoty syrop.

2 komentarze:

  1. Cudownie, że znalazłam Twoją stronę! Szukałam tego przepisu! Dziękuję! Widzę, na Twoim blogu wiele fantastycznych inspiracji! Wrócę tu jeszcze nie raz!
    Pozdrawiam cieplutko!
    aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i oczywiście zapraszam jak najczęściej :)
      Ola

      Usuń