Ciasteczka maślane z żurawiną


  Do tego przepisu zainspirowały mnie ciasteczka, które ostatnio kupił mój tata. Bardzo mi posmakowały i postanowiłam upiec coś podobnego. Nie smakują tak samo, jednak nie porównując ich z tamtymi wypadają naprawdę dobrze i przede wszystkim smacznie.


Składniki :


125 g cukru
4 łyżki płynnego miodu
1/4 szklanki mocnej czarnej herbaty
150 g masła
1/3 szklanki suszonych żurawin
3 łyżki soku malinowego
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody


Do miski przesiewamy mąkę i sodę.
Cukier, miód, herbatę i masło rozpuszczamy w garnuszku i nieco studzimy(ma być lekko ciepłe). Dodajemy bardzo drobno posiekaną żurawinę i sok malinowy. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Przykryte ściereczką wstawiamy na minimum jedną noc do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy 6 minut w 180° C.

Nie martwcie się jeśli po upieczeniu będą wydawać się zbyt miękkie. Stwardnieją, gdy przestygną.

2 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie, takie idealne kółeczka :) Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniamniamniam !

    OdpowiedzUsuń