Domowy makaron


Przygotowanie domowego makaronu jest naprawdę proste. Warto poświęcić więcej czasu aby zachwycić gości czy po prostu sprawić przyjemność swojej rodzinie.

Proporcje na ciasto :


100 g mąki
1 jajko
sól 
odrobina letniej wody

Mąkę przesiewamy na stolnicę , wbijamy jajko, dodajemy sól. Mieszamy składniki widelcem ruchem od środka na zewnątrz. Dłońmi wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeśli potrzeba dodajemy trochę letniej wody - to pozwoli uzyskać prawidłową konsystencję.
Przykryte ciasto odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto. Układamy na czystej ściereczce i przykrywamy druga, aby makaron się podsuszył.
Ciasto zwijamy w rulonik i kroimy na dowolne szerokości. Wstążki makaronu układamy w gniazdka i pozostawiamy do wysuszenia.
Świeży makaron możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

1 komentarz:

  1. Cudownie Ci wyszedł! Równiutki jak sklepowy, a na pewno smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń