Hiszpańskie churros


Oto kolejna propozycja na tłusty czwartek, tym razem wprost z Hiszpanii. Niezwykle proste i szybkie do wykonania a do tego delikatne i przepyszne. Jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać je cynamonem ... mniam.

Składniki :


1 szklanka wody
75 g masła
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 rozbite jajko

Dodatkowo :


drobny cukier do posypania
olej do smażenia
ulubiona czekolada 

W małym garnku zagotowujemy wodę z masłem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę wraz z solą oraz proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być zbite, gładkie i lśniące.

Tak przygotowane umieszczamy w rękawie cukierniczym i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy paski ciasta prosto na gorący olej. Usmażone ciastka wyjmujemy na papierowy ręcznik. Obtaczamy w cukrze. Podajemy ciepłe z rozpuszczoną czekoladą i maczamy w niej ciasteczka.

1 komentarz:

  1. churros opanowały blogosferę :D wyglądają świetnie i ich jedynym minusem jest to, że nie mam ich w miseczce obok... :P

    Super przepis i blog :)

    Pozdrawiam! :*

    OdpowiedzUsuń