Colesław


Zanim przygotowałam tę surówkę chciałam dowiedzieć się czegoś na temat jej historii, jednak nie jest to prosta sprawa. Podobno historia tego przysmaku może sięgać nawet czasów starożytnego Rzymu. Na amerykańskich stronach można wyczytać, że oryginalnym miejscem powstania mogą być Polska lub Niemcy. Ciężko więc jednoznacznie coś ustalić. Jedno pozostaje pewne jest - wszyscy uwielbiamy colesława. Ja zwłaszcza w połączeniu z kurczakiem i frytkami. Pyszności :)

Składniki :


1/2 główki białej kapusty
1 mała marchewka
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
3 łyżki mleka 
1/2 łyżeczki chrzanu
sól i pieprz


Warzywa myjemy i obieramy. Kapustę siekamy w drobne paseczki a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Solimy i odstawiamy na 1-2 godziny. Gdy zmięknie i puści sok dokładnie wyciskamy w dłoniach. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Mieszamy majonez, śmietanę. mleko, chrzan oraz pieprz i łączymy z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz