Caramelle w sosie pomidorowym



Makaron :
(w proporcjach)


100 g mąki
1 jajko 
sól

Do nadzienia :


mozzarella w kuleczkach
roztrzepane jajko

Sos pomidorowy :


oliwa z oliwek ekstra virgin
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
3 świeże pomidory
świeża bazylia
sól


Przygotowujemy ciasto na makaron.
Mąkę przesiewamy na stolnicę , wbijamy jajko, dodajemy sól. Mieszamy składniki widelcem ruchem od środka na zewnątrz. Dłońmi wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
Przykryte ciasto odstawiamy na około 30 minut.

W tym czasie szykujemy sos. Pomidory dokładnie myjemy i nacinamy skórkę. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę z pomidorów, kroimy je w drobną kostkę pozbywając ich wcześniej pestek.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, a zaraz po nim pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, dodajemy listki bazylii. Dusimy około 30 minut.

Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Następnie smarujemy rozbitym jajkiem (jak na zdjęciu).Zwijamy w rulonik i mocno zaciskamy z obu stron.



Gotowe caramelle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 1- 2 minuty. Przed podaniem łączymy z sosem. Podajemy gorące, aby mozzarella pięknie się ciągnęła. 

4 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie. Cóż za cuda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no, czad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Musiało być pyyyszne... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te makaronowe cukiereczki. Podziwiam, ja nigdy nie robiłam swojego domowego makaronu. Chyba pora to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń