Makaron :
(w proporcjach)
100 g mąki
1 jajko
sól
Do nadzienia :
mozzarella w kuleczkach
roztrzepane jajko
Sos pomidorowy :
oliwa z oliwek ekstra virgin
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
3 świeże pomidory
świeża bazylia
sól
Przygotowujemy ciasto na makaron.
Mąkę przesiewamy na stolnicę , wbijamy jajko, dodajemy sól. Mieszamy składniki widelcem ruchem od środka na zewnątrz. Dłońmi wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.Przykryte ciasto odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie szykujemy sos. Pomidory dokładnie myjemy i nacinamy skórkę. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę z pomidorów, kroimy je w drobną kostkę pozbywając ich wcześniej pestek.
Gotowe caramelle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 1- 2 minuty. Przed podaniem łączymy z sosem. Podajemy gorące, aby mozzarella pięknie się ciągnęła.
Aż mi ślinka cieknie. Cóż za cuda!
OdpowiedzUsuńNie no, czad! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Musiało być pyyyszne... ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne te makaronowe cukiereczki. Podziwiam, ja nigdy nie robiłam swojego domowego makaronu. Chyba pora to zmienić ;)
OdpowiedzUsuń