Pasta alla Norma


Kilka dni temu wróciłam z wakacji i powoli wracam na bloga. W najbliższym czasie będzie jeszcze niewiele przepisów, jednak ze znaczną przewagą włoskich i chorwackich. Podzielę się z wami tym czego próbowałam, czego się nauczyłam i tym co przywiozłam :) 

Na pierwszy ogień sycylijska pasta z pomidorami, bakłażanem i włoskimi serami. Pokochałam to danie od pierwszego kęsa. We Włoszech przyrządziła je moja ciocia, a ja powtórzyłam zaraz po powrocie. Gorąco polecam.

Składniki :
(na 4 porcje)


oliwa z oliwek ekstra virgin
duży ząbek czosnku
250 g pomidorków cherry
2 małe bakłażany
olej arachidowy
400 g makaronu penne
1 kulka mozzarelli
parmezan
świeża bazylia
sól

Na oliwie podsmażamy czosnek, gdy lekko się zarumieni zdejmujemy go z patelni. Wrzucamy pomidorki przekrojone na pół i pozbawione pestek - podsmażamy. Doprawiamy solą. 

Kroimy bakłażany w grubą kostkę, usuwając wcześniej część z nasionami. Pokrojonego bakłażana smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Najlepszy do tego będzie olej arachidowy. Wiem, że Polsce ciężko go dostać, a jeśli już to po bardzo wygórowanej cenie- dlatego możecie użyć oleju rzepakowego. 
Po usmażeniu odsączamy bakłażana na papierowym ręczniku. Dodajemy go do pomidorów.

Ugotowany "al dente " makaron wrzucamy na patelnie i podgrzewamy razem z sosem. Po chwili dodajemy pokrojona w kostkę mozzarelle, starty parmezan i listki świeżej bazylii. Podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu, aż mozzarella zacznie się rozpuszczać. Nakładamy na talerze i od razu podajemy.

1 komentarz:

  1. Muszę zrobić ten makaron w końcu. Musi być pyszny. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń