Składniki :
(na 4 porcje)
400 g makaronu - duże rurki
oliwa z oliwek ekstra virgin
duży ząbek czosnku
natka pietruszki
150 g pomidorków cherry
1 świeża dorada
białe wytrawne wino
sól
Na oliwie podsmażamy czosnek oraz łodygę natki pietruszki (listki odrywamy i drobno siekamy).
Gdy czosnek zacznie się rumienić, zdejmujemy go oraz pietruszkę i wrzucamy na patelnię pomidorki pozbawione pestek. Podsmażamy chwilę. Teraz na patenie wkładamy rybę pozbawioną płetw. (Jeśli kupiliście rybę w całości wcześniej oczywiście musicie ją wypatroszyć) Rybę podlewamy białym winem i pod przykryciem dusimy około 7 minut z każdej strony, aż będzie gotowa.
Doradę zdejmujemy z patelni. Pozbywamy się skóry, oraz płetw na grzbiecie ryby. Kroimy wzdłuż kręgosłupa, oddzielamy mięso od ości i wrzucamy na patelnię do powstałego sosu. Doprawiamy solą.
Makaron gotujemy "al dente". Odcedzamy, i dorzucamy do sosu. Podgrzewamy chwilę razem, aby makaron połączył się z sosem. Dodajemy posiekaną pietruszkę i podajemy.
Pyszny i prosty obiad. A jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńPożywne i smaczne :)
OdpowiedzUsuń