Gruszki zapiekane w musie czekoladowym

Gruszki i czekolada to klasyka. Czekoladowe ciasto chrupiące z wierzchu i lekko płynne w środku, gorące gruszki i do tego lody waniliowe to idealne połączenie na nadchodzące jesienne wieczory.Deser jest bardzo słodki, dlatego dodatek lodów świetnie go dopełni.



Składniki :
(na 6 kokilek)

3 duże gruszki
3/4 szklanki cukru
1 niepełna szklanka mąki
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady


Gruszki obieramy i kroimy na pół, a następnie na plastry o szerokości około 1 cm. Robimy mus: mieszamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec łączymy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Mus powinien być dość gęsty. Zalewamy nim gruszki, pieczemy w 180°C ok. 15 minut. Podajemy gorące, z lodami lub bitą śmietaną.

4 komentarze:

  1. Myślałam o takim deserze ,wspaniały ,koniecznie muszę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam gruszek w takim wydaniu. Wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też dzisiaj zapiekałam gruszki z tym, że z cynamonem :) Twoja wersja wygląda o wiele bardziej kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiał smakować bajczenie, uwielbiam połączenie gruszek z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń