Bomboloni alla crema


Zbliża się jeden z najpiękniejszych dni w roku, święto wszystkich żarłoczków i nie tylko :) - tłusty czwartek. Z tej okazji wracam z przepisami po długiej przerwie.
Jako pierwsze lekkie, puszyste, włoskie pączki z moim ukochanym kremem budyniowym. 


Ciasto na pączki :

20 g świeżych drożdży
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
3 jajka 
100 g roztopionego masła

Krem waniliowy :

2 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
1/4 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 kostki masła


Mieszamy drożdże z łyżeczkę cukru oraz kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier  i sól. Następnie resztę ciepłego mleka, ciepłą wodę, jajka i rozpuszczone wcześniej drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec partiami dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie łączymy.Przykryte ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować krem. Połowę mleka wlewamy da garnka, dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy. Drugą połowę mleka roztrzepujemy z mąką, następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć zmniejszamy gaz  i małym strumyczkiem dodajemy mleko z żółtkami i mąką cały czas mieszając zawartość garnka trzepaczką. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i zacznie ponownie wrzeć. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy na 3- 4 minuty. Po tym czasie porcjami dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszamy, aby na wierzchu nie zrobiła się skorupka.

Gdy ciasto jest wyrośnięte, formujemy z niego około 20 kulek. Układamy na pokrytej mąką powierzchni lub papierze do pierzenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy, aby podwoiły objętość. 

Smażymy na głębokim tłuszczu, z obu stron na złoty kolor, gdy lekko przestygną nadziewamy kremem.

3 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam pączki z kremem budyniowym, Twoje wyglądają na niesamowicie puszyste, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma alkoholu? Jak je nadziewać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodawałam alkoholu, ale oczywiście można dodać 1 czy 2 łyżki jakichś % :) Nadziewamy za pomocą specjalnej końcówki do rękawa cukierniczego.

      Usuń