Pierogi z makiem


Do zrobienia tych pierogów zainspirowało mnie oczywiście tradycyjna wigilijna potrawa - kluski z makiem. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić jedno z 12 dań i znaleźć się na waszym stole w te święta.

Składniki na farsz :


200 g niebieskiego maku
2 szklanki mleka
2 żółtka 
4 łyżki cukru
garść rodzynek

Ciasto :


300 g mąki
1 jajko 
szczypta soli
gorąca woda
1 łyżka oleju

Do podania :


1 łyżka masła
2 łyżki miodu
garść orzechów laskowych lub włoskich

Mak zaparzamy wrzącym mlekiem i gotujemy w nim na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 30 -35 minutach odcedzamy. Ostudzony mak mielimy maszynką trzy razy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty mus. Mieszamy z makiem. Do farszu dodajemy również namoczone wcześniej rodzynki.

Aby przygotować ciasto, na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek, dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy gorącą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i jeszcze chwilę zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykryte, odstawiamy na około 15 minut.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, napełniamy farszem i zlepiamy. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.

Gorące pierogi polewamy masłem rozpuszczonym wraz z miodem i posypujemy posiekanymi orzechami.

2 komentarze:

  1. Kluski z makiem uwielbiam. Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłam. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń