Do zrobienia tych pierogów zainspirowało mnie oczywiście tradycyjna wigilijna potrawa - kluski z makiem. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić jedno z 12 dań i znaleźć się na waszym stole w te święta.
Składniki na farsz :
200 g niebieskiego maku
2 szklanki mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
garść rodzynek
Ciasto :
300 g mąki
1 jajko
szczypta soli
gorąca woda
1 łyżka oleju
Do podania :
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
garść orzechów laskowych lub włoskich
Mak zaparzamy wrzącym mlekiem i gotujemy w nim na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 30 -35 minutach odcedzamy. Ostudzony mak mielimy maszynką trzy razy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty mus. Mieszamy z makiem. Do farszu dodajemy również namoczone wcześniej rodzynki.
Aby przygotować ciasto, na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek, dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy gorącą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i jeszcze chwilę zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykryte, odstawiamy na około 15 minut.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, napełniamy farszem i zlepiamy. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
Gorące pierogi polewamy masłem rozpuszczonym wraz z miodem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Kluski z makiem uwielbiam. Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłam. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuń