Świąteczne pierniczki




Długo nic nie pojawiało się na blogu, a to  przez to, że miałam rękę w gipsie. Teraz wracam z moimi ukochanymi świątecznymi przepisami. Na początek uwielbiane przez wszystkich urocze lukrowane pierniczki. Im dłużej poleżą tym będą lepsze i bardziej miękkie tak więc można zrobić je już teraz i przechowywać do świąt.



Ciasto na pierniczki :


250 g cukru
250 g płynnego miodu
100 ml mocnej kawy(4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
300 g masła
800 g mąki pszennej
1 łyżka sody
opakowanie przyprawy korzennej

Lukier :


1 białko
1 szklanka cukru pudru


Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku i nieco studzimy(ma być lekko ciepłe).
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę korzenną i sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody.
Łączymy ze sobą składniki i zagniatamy ciasto. Przykryte ściereczką wstawiamy na minimum jedną noc do lodówki. Im dłużej będzie leżało tym lepiej.

Aby przygotować lukier wybijamy białko do miski, dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy widelcem aby w lukrze nie było pęcherzyków powietrza. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub wody jeśli chcemy rzadszy lub więcej cukru pudru aby był gęstszy.

Do zrobienia takich wzorków jak na zdjęciu lepszy będzie bardzo gęsty lukier.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy 6 minut w 180° C. Wystudzone dekorujemy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz