Banoffee pie


Wystarczy spojrzeć na składniki, żeby zorientować się, że ten deser jest po prostu przepyszny. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie zajmuje na prawdę niewiele czasu. Jeśli na prawdę się spieszycie lub nie czujecie się pewni swoich umiejętności kulinarnych możecie użyć gotowej bitej śmietany.

Składniki :


200 g herbatników
150 g masła
3 banany
masa krówkowa
200 g śmietany 36 % 
kakao lub gorzka czekolada do dekoracji

Herbatniki bardzo drobno kruszymy (blenderem lub wałkiem), mieszamy z rozpuszczonym masłem, tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Wylepiamy dużą okrągłą foremkę lub kilka mniejszych i wstawiamy do lodówki, aby stwardniało. Na przygotowanym spodzie układamy pokrojone banany, następnie masę krówkową i na sztywno ubitą śmietanę. Posypujemy odrobiną kakao lub startej czekolady.

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś i potwierdzam, że banofee pie jest przepyszne! :) Ja do masy krówkowej dodawałam jeszcze rozpuszczoną czekoladę ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń