Klasyczne muffinki jagodowe

Mmm jagody… , któż z nas im nie ulega. Dziś skusiłam się na puszyste, wilgotne muffinki na maślance. Oczywiście same w sobie są przepyszne, ale prawdziwym łasuchom na pewno bardziej przypadnie do gustu wersja z kremem.
A jeśli chodzi o same jagody to gorąco polecam również przepisy na Jagodzianki z kruszonką i Dżem jagodowy z białą czekoladą oraz przepis na Tarte jogurtowo - serową z jagodami.

Klasyczne muffiny jagodowe :


140 g  cukru
1 jajko
90 g miękkiego masła
1 szklanka maślanki
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/ 2 łyżeczki sody
1 szklanka świeżych jagód
2 łyżki cukru pudru

Krem :


200 g śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

Jagody posypujemy cukrem pudrem. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy przez sito.
W misie miksera ucieramy jajko wraz z cukrem na jasną masę. Dodajemy masło i nadal miksujemy.
Dalej mieszamy ciasto dużą łyżką lub trzepaczką. Dodajemy maślankę, a następnie porcjami dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby nie pozgniatać owoców.
Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20 minut w 180° C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie jeszcze na 5 minut.


Aby przygotować krem miksujemy śmietanę z mascarpone na sztywną masę. Dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy. Dekorujemy muffinki za pomocą rękawa cukierniczego. Możemy ozdobić świeżymi jagodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz