Mmm jagody… , któż z nas im nie ulega. Dziś skusiłam się na
puszyste, wilgotne muffinki na maślance. Oczywiście same w sobie są przepyszne,
ale prawdziwym łasuchom na pewno bardziej przypadnie do gustu wersja z
kremem.
A jeśli chodzi o same jagody to gorąco polecam również
przepisy na Jagodzianki z kruszonką i Dżem jagodowy z białą czekoladą oraz przepis na Tarte jogurtowo - serową z jagodami.
Klasyczne muffiny jagodowe :
140 g cukru
1 jajko
90 g miękkiego masła
1 szklanka maślanki
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/ 2 łyżeczki sody
1 szklanka świeżych jagód
2 łyżki cukru pudru
Krem :
200 g śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Jagody posypujemy cukrem pudrem. Mąkę, proszek i sodę
przesiewamy przez sito.
W misie miksera ucieramy jajko wraz z cukrem na jasną masę.
Dodajemy masło i nadal miksujemy.
Dalej mieszamy ciasto dużą łyżką lub trzepaczką. Dodajemy
maślankę, a następnie porcjami dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy
łyżką, tak żeby nie pozgniatać owoców.
Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy
przez 20 minut w 180° C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie jeszcze
na 5 minut.
Aby przygotować krem miksujemy śmietanę z mascarpone na
sztywną masę. Dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy. Dekorujemy muffinki za
pomocą rękawa cukierniczego. Możemy ozdobić świeżymi jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz