Domowe mleczko kokosowe


Z dwóch orzechów kokosowych otrzymamy około 1 szklankę mleczka kokosowego.

Składniki:


2 orzechy kokosowe

W kokosie znajdują się 3 otwory, z których jeden można otworzyć. Ostrym nożem wydrążamy go i wylewamy z orzecha wodę kokosową. Przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy.

Czas rozłupać orzech. Ja używam do tego po prostu młotka. Wystarczy kilka mocnych uderzeń i kokos rozdziela się na pół. Potrzebny jest nam tylko biały miąższ. Dzielimy więc skorupę kokosa na mniejsze kawałki. Pozbywamy się twardej skorupy. Pod nią jednak jest jeszcze warstwa cieńszej skóry, którą również trzeba usunąć. Tak przygotowany miąższ myjemy.


Miksujemy blenderem miąższ wraz z wodą kokosową. Całość przekładamy do czystej ściereczki i odciskamy mleko kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz