Dżem morelowy


Wielu ludzi twierdzi, że robienie przetworów jest męczące i żmudne, a ja naprawdę bardzo lubię je robić. Szczególnie dżemy, zwłaszcza tak pyszne jak dżem morelowy.

Składniki :


3 kg wypestkowanych moreli
5 łyżek soku z cytryny
1, 5 kg cukru
3 opakowania żelfixu, dżemixu lub konfiturexu 2 :1


Morele kroimy na drobne cząstki, mieszamy dokładnie z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier i gotujemy jeszcze 10 – 15 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy dżem jeszcze przez kilka minut, aż do zaniku piany. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na 5-10 minut. 


3 komentarze:

  1. Zamiast żelfixów i dżemiksów polecam PEKTYNĘ....naturalna i bardziej wydajna, zawsze światnie się ścina i można nawet dodać więcej owoców niż przewiduje informacja na opakowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednym z głównych składników żelfixów i dżemixów jest właśnie pektyna. A ja po jednej nieprzyjemnej przygodzie ze spleśniałymi przetworami wolę używać własnie ich, ponieważ dodatkowo zawierają substancje konserwujące i mogę być pewna, że dżemy się nie popsują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń