Sorbet malinowy z nutą mięty

W tak upalny dzień wszyscy rozpaczliwie szukamy orzeźwienia. Oto jest ! Podwójnie orzeźwiający sorbet malinowy. Po pierwsze soczyste maliny, po drugie świeża mięta. Jeśli wam również doskwierają upały, przygotujcie ten prosty i olśniewający deser.

Składniki :


1 szklanka wody
1 szklanka cukru
4 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
garść listków świeżej mięty

W małym garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy zacznie wrzeć dodajemy maliny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miętę i studzimy.
Gdy przestygnie, przecieramy całość przez gęste sitko. Do sorbetu nie może dostać się nawet jedna pestka z malin. Gładki mus przekładamy do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mieszamy co godzinę, aż do całkowitego zamarznięcia sorbetu. 

2 komentarze:

  1. mmm rewelacyjny :) przepadam za sorbetami, a już zwłaszcza malinowymi :D

    OdpowiedzUsuń