Ratatouille


Ratatouille to tradycyjne francuskie danie, które pochodzi z okolic obecnej Nicei. Danie stworzone przez biednych farmerów, którzy przygotowywali je z sezonowych warzyw. Dzisiaj jest podawane zwykle jako przystawka lub wspaniały dodatek do mięs.

Składniki :


oliwa z oliwek
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka
1 pomidor
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie 
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz


Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy drobno posiekamy czosnek. Po chwili dodajemy paprykę, następnie bakłażana, cukinię, pomidory. Doprawiamy według uznania i dusimy przez 10 - 15 minut.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ratatouille, a teraz jest najlepsza pora na jego przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja podobnie jak Maggie jestem wielką fanką tego dania. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. rzeczywiście to podobne danie, jednak dodatek bakłażana i ziół prowansalskich nadaje mu zupełnie inny charakter

      Usuń