Kurczak w chrupiącej panierce


Wszyscy wiemy jak niezdrowe są fast foody jednak przygotowane w domu z dobrej jakości produktów stanowią przyjemne przekąski, które wszystkim zasmakują i nie zaszkodzą naszemu zdrowiu. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, najlepsze z pieczonymi ziemniakami i ketchupem. Kurczak idealnie smakuje również z surówką colesław czy dipem czosnkowym.

Składniki :


8 podudzi z kurczaka 
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czosnek
czerwona papryka
papryka chili
imbir
sól i pieprz
olej do smażenia

Kurczaka myjemy, zdejmujemy z niego skórę i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.W tym czasie przygotowujemy panierkę. W dużej misce łączymy mąkę z przyprawami : czerwoną papryką, chili, imbirem solą i pieprzem.
Kurczaka obtaczamy mąką, następnie zanurzamy w wodzie i powtarzamy te czynność 3- 4 razy i kończymy obtaczając w mące.
Tak przygotowanego kurczaka smażymy na głębokim oleju na złocisty kolor. Gdy wszystkie kawałki będą usmażone wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 10 - 15 minut, by kurczak nie był surowy w środku i aby dodatkowo zyskał chrupkość.

1 komentarz: