Ratatouille to tradycyjne francuskie danie, które pochodzi z okolic obecnej Nicei. Danie stworzone przez biednych farmerów, którzy przygotowywali je z sezonowych warzyw. Dzisiaj jest podawane zwykle jako przystawka lub wspaniały dodatek do mięs.
Składniki :
oliwa z oliwek
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka
1 pomidor
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy drobno posiekamy czosnek. Po chwili dodajemy paprykę, następnie bakłażana, cukinię, pomidory. Doprawiamy według uznania i dusimy przez 10 - 15 minut.
Uwielbiam ratatouille, a teraz jest najlepsza pora na jego przygotowanie.
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak Maggie jestem wielką fanką tego dania. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuńw zasadzie nasze leczo:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście to podobne danie, jednak dodatek bakłażana i ziół prowansalskich nadaje mu zupełnie inny charakter
Usuń