Superproste, szybkie, pyszne placuszki. Wspaniałe z ulubionymi sosami. Dla mnie najlepsze z dipem czosnkowym.
Składniki :
1 średnia cukinia
2 duże ziemniaki
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
olej do smażeniaCukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy warzywo miękkiej części z pestkami. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i również ścieramy na tych samych oczkach co cukinię. Do startych warzyw dodajemy jajko, mąki oraz sól. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Nakładamy łyżkę masy i na patelni formujemy zgrabny placuszek. Smażymy na niewielkim ogniu, na złoty kolor, z obu stron.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń