Jesień - niezwykle urokliwa pora roku i przede wszystkim cudowne składniki : dynia, śliwki, gruszki, orzechy... mogłabym wymieniać bez końca.
U mnie dzisiaj śliwki z aromatem imbiru i gałki muszkatołowej, pokryte chrupiącymi listkami.
Najlepsze na ciepło podane z gałką lodów waniliowych :)
Składniki na ciasto :
1/2 kg maki pszennej
180 g masła
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany 18 %
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo :
około 1 i 1/2 kg pokrojonych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
imbir
gałka muszkatołowa
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę siekamy razem z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim dno oraz boki dużej prostokątnej foremki. Smarujemy rozbitym białkiem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy śliwki. Mieszamy je dokładnie z mąką ziemniaczaną, doprawiamy odrobiną imbiru oraz gałki muszkatołowej.
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy kształty różnej wielkości listków. Ja robiłam to za pomocą radełka, a wzorki na wierzchu tępą stroną noża. Jeżeli macie foremki w kształcie listków to zazdroszczę :) I radzę ich użyć.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy śliwki, w miarę możliwości wyrównujemy i układamy na nich listki z ciasta. Smarujemy je jeszcze rozbitym białkiem. Wstawiamy do piekarnika na jeszcze 45 minut (180°C). Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Jej, ale te listki pięknie wyglądają! Aż szkoda kroić i zjadać :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zachwycająco wygląda ta kołderka z kruchych listków :)
OdpowiedzUsuńmam śliwki zamrożone, czy dobre będą do ciasta?
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, nie próbowałam robić z mrożonych
Usuń