Kokosowy spód :
200 g mąki
80 g wiórków kokosowych
125 g zimnego masła
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
Krem budyniowy :
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
5 łyżek mąki
100 g masła
Dodatkowo :
świeże maliny
cukier puder
Robimy kruche ciasto. Wszystkie suche składniki siekamy razem z masłem. Dodajemy żółtko oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Owinięte w folię wkładamy do lodówki na około godzinę.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy krem. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. W międzyczasie do reszty mleka dodajemy żółtka oraz mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zmniejszamy ogień na możliwie najmniejszy i cały czas mieszając,bardzo małym strumieniem wlewamy mleko połączone z żółtkami oraz mąką do garnka. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie do kremu małymi porcjami dodajemy masło i cały czas mieszamy krem.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.
Upieczone i ostudzone kruche ciasto napełniamy kremem budyniowym, dekorujemy malinami i posypujemy cukrem pudrem.
wspaniale się prezentują!
OdpowiedzUsuńJakie urocze, spróbowałabym takie talaretki :D
OdpowiedzUsuń