Jogurtowy sernik na zimno


Ten sernik u mnie w domu to klasyka, robiłam go już kilkanaście razy. Nieskomplikowany przepis niewymagający technicznych umiejętności będzie idealny dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem.

Sprawdziłam już wersję z malinami, truskawkami, jagodami, mango i morelami. 
Kombinujcie z jakimi owocami macie tylko ochotę :)


Ciasteczkowy spód :


150 g herbatników
80 g masła


Masa jogurtowo- serowa :


750 g śmietankowego twarogu(dwukrotnie zmielonego)
750 g jogurtu naturalnego
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny

Galaretka owocowa :


3 szklanki owoców (drobnych lub drobno pokrojonych)
cukier do smaku
4 łyżeczki żelatyny


Herbatniki bardzo drobno kruszymy(najlepiej zamknąć je w woreczku strunowym i rozgnieść wałkiem do ciasta), mieszamy z rozpuszczonym masłem, tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku.
Spód okrągłej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na spód wykładamy herbatniki. Rozprowadzamy równomiernie po dnie i wyrównujemy dnem szklanki lub łyżką. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Czas na masę jogurtowo - serową
Żelatynę zalewamy 2/3 szklanki wrzątku, mieszamy, aż dokładnie się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy wraz z jogurtem na gładką masę, następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Miksujemy. Na koniec dodajemy ostygniętą żelatynę i dokładnie łączymy.
Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki, aby stężało.

Owoce z cukrem miksujemy blenderem na gładki mus. Owoce z pestkami przecieramy przez sitko. (np. maliny) Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Gdy przestygnie mieszamy z owocami. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na stężałą masę serową.

Pozostawiamy w lodówce, aż galaretka również się stężeje.

1 komentarz: