Pasta z boczkiem i groszkiem


Bardzo prosty, bardzo smaczny i bardzo szybki przepis. Groszek jako jedno z niewielu warzyw jest smaczniejszy właśnie mrożony, a pomidorki nawet w zimowych miesiącach można dostać bardzo smaczne. Jeżeli więc ktoś zastanawia się jeszcze co zrobić dzisiaj na obiad, bardzo polecam. 

Proporcje na 4 osoby :

150 g wędzonego boczku w plastrach
1 ząbek czosnku
250 pomidorków cherry
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
200 ml śmietanki 30 %
400 g makaronu
oregano
sól i pieprz

Zaczynamy od przesmażenia na suchej patelni, na niedużym ogniu kawałków boczku. Gdy ładnie się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na tłuszcz wytopiony z boczku przeciskamy przez praskę czosnek i po chwili wrzucamy przekrojone na pół pomidorki. Zwiększamy ogień i smażymy około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W międzyczasie gotujemy groszek i gdy będzie miękki (gotujemy około 4 minuty)odcedzony dodajemy do sosu. Na koniec nasz sos łączymy z ugotowanym al dente makaronem i  gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz