Zupa jarmużowa


Majonez w zupie zamiast śmietany ? O tak ! Nadaje wspaniałą kremową konsystencje i dodaje wyjątkowego smaku, naprawdę warto wypróbować.

Składniki :

3 ziemniaki
2 cebule
150 g jarmużu
2,5 l bulionu mięsnego
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
pieprz ziołowy
curry
3 łyżki majonezu

Na dno garnka wlewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojone w grubą kostkę ziemniaki oraz cebulę. Kiedy warzywa w garnku zarumienią się zalewamy je bulionem.  Równolegle na patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy umyty i osuszony jarmuż. Doprawiamy solą i mieszając co chwilę smażymy na małym ogniu około 8-10 minut.  Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i  zostawiamy na ogniu jeszcze na minutę. Dodajemy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i curry. Gotujemy około 45 - 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy majonez i blendujemy. Polecam podawać z jajkiem, ale sprawdzą się również różne smażone pestki, grzanki albo boczek. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz