Składniki :
(na 4 porcje)
400 g makaronu spaghetti
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 brokuł
1 podwójna pierś z kurczaka
1 szklanka śmietany *
sól
pieprz
tymianek
parmezan lub grana padano
oliwa z oliwek
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy ładnie się zrumieni zmniejszamy gaz. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Oraz cały ząbek czosnku. Gdy czosnek odda aromat zdejmujemy go z patelni. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy śmietanę i na bardzo małym ogniu dusimy sos jeszcze chwilę. Doprawiamy sola, pieprzem oraz tymiankiem.
W międzyczasie gotujemy brokuła w osolonej wodzie przez około 6 minut (ma być al dente). Dodajemy do sosu zaraz po śmietanie.Dusimy razem chwilę.
Gdy sos jest gotowy łączymy go z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy posypany startym serem.
* ja dodałam połowę 12% i połowę 36%. Im więcej % będzie miała śmietana tym mniejsze ryzyko, że sos się zważy. Większe ryzyko, że urośnie nam trochę tyłek - ma więcej kalorii :D Coś za coś.
Można nie użyć cebuli?
OdpowiedzUsuńMożna nie użyć cebuli?
OdpowiedzUsuńZ cebulą byloby lepsze, ale można pominąć
OdpowiedzUsuń