Cienkie ciasto na pizze


Proporcje według mnie właściwe na zrobienie cienkiego ciasta na jedną pizze w przeciętnym piekarniku na dużej blasze.
Moja rodzino i przyjaciele nie chce więcej słyszeć pytań "jak robisz taką pizze??!" :)
Tu jest wszystko. Teraz czekam, aż Wy mi zrobicie :*

Składniki :


1 szklanka mąki
1 łyżeczka suchych drożdży 
szczypta soli
około pół szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
mąką krupczatka

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz sól. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Według mnie odrobinę mniej niż pół szklanki wody to idealne proporcje. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie błyszczące i ładnie odejdzie od ręki. Odkładamy do miski wysmarowanej cienko oliwą i przykryte ściereczką odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie z ciasta formujemy duży okrąg z grubszymi brzegami. Podsypujemy nie zwykłą mąką, a krupczatką. Powinna właściwie być to semolina jednak znalezienie jej w polskim sklepie graniczy z cudem. Krupczatka ma zbliżoną konsystencje.

Kojarzycie coś chropowatego na spodzie pizzy kupionej w pizzerii. To właśnie semolina. Jeżeli uda Wam się kupić to zazdroszczę :) 

Później sos pomidorowy, mozarella i ulubione dodatki. Do nagrzanego piekarnika na około 14 minut,(190 stopni). Aż spód będzie rumiany.

Życzę obfitego świętowania Międzynarodowego Dnia Pizzy!
Ola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz