Spaghetti z pomidorami i papryką


Składniki na 5 porcji :


3 duże czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 puszki (razem około 800 - 900 g) pomidorów 
sól
suszone oregano, tymianek
oliwa z oliwek
500 g makaronu spaghetti
parmezan


Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Skórką do dołu układamy na dużej, suchej patelni i pod przykryciem dusimy (przekręcamy od czasu do czasu) , aż papryka będzie na tyle miękka, że skórka będzie ładnie odchodzić.
Wystudzoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w nieduże paseczki.

W dużym rondlu podsmażamy na niedużej ilości oliwy czosnek. Gdy odda aromat ząbki wyjmujemy z naczynia, a na oliwie podsmażamy paprykę . Gdy ładnie się podsmaży, dodajemy pomidory(ja wcześniej blenduje). Doprawiamy suszonymi ziołami oraz solą. Pozostawiamy na małym gazie na około pół godziny, aby sos odparował i nabrał smaku.
Ugotowany al dente makaron wrzucamy do gorącego sosu i razem podgrzewamy jeszcze przez minutkę.
Podajemy ze startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz